Lär dig skovård

Vissa typer av skor är i behov av noggrann vård. Skor av läder och skinn är de mest utmärkande i denna kategori, men alla typer av skor måste tas om hand någon gång om år åtminstone. Detta är viktigt för att skorna ska hålla så länge som möjligt så du slipper köpa nya hela tiden.

Skor i läder bör både rengöras och smörjas in. Det finns speciell lädertvål att köpa som inte skadar lädret som en vanlig tvål gör. Om man använder vanlig tvål på läder så finns det risk för att det torkar ut och spricker. När man ska putsa lädret så är det lite vatten och mycket tvål som gäller. Detta eftersom för mycket vatten får lädret att svälla och tappa formen. När man rengjort lädret så ska man alltid smörja in det med läderfett efteråt. Läderfett är som ett balsam, så det är nästan som att tvätta håret när man tvättar skor. Med läderfett så kommer skorna hålla sig mjuka och smidiga. Fettet ger även en fin glans, så det är ett extra tips för att få skorna att se nyare och fräschare ut än vad de kanske egentligen är.

Alla olika typer av skor mår bra av att impregneras någon gång om år. En impregnering gör att skorna har större motstånd och skydd mot vatten. Detta är bra för att man inte ska bli onödigt blöt om fötterna så fort det regnar och så att de ska hålla sig fina längre.