Välja rätt träningssko

Om man vill börja springa eller idrotta så är det viktigt med rätt typ av sko. Har man fel skor så får man lätt problem, men det är inte det lättaste att hitta rätt. Det finns en mängd olika märken att välja på och minst lika många olika typer av springskor. Bäst är att besöka en butik med en skospecialist som kan hjälpa just dig att hitta rätt i skodjungeln.

Det finns skillnader på en träningssko och en löparsko, trots att det kanske inte låter som det. En träningssko har en mer stabil ovandel för att stabilisera din fot mot sulan. Det är viktigt att ha denna stabilitet i foten när du tränar för att undvika skador. En löparsko har för det mesta en mjukare ovandel. Den är även mer stabil i sidled för att stabilisera foten i hastiga rörelser åt alla håll.

Det är även viktigt att kolla på hur sulan är utformad. Vi alla har olika form på fötterna, så olika sulor kommer passa oss olika bra. Är man väldigt plattfotad så fungerar en väldigt svängd sula dåligt, likaså om man har djup hålfot så fungerar en platt sula dåligt. Det hela handlar alltså om att hitta en sula som är så lik formen på sin egen fot som möjligt. Är man slarvig med detta och andra saker när man provar skor så kan man väldigt lätt dra på sig olika skador, vilket till slut resulterar i att man kanske inte kan träna över huvud taget.